Høje standarder: ny White Paper undersøger den bedste praksis for høje bygninger

By Peikko’s blog team

October, 29, 2020

Vores nye White Paper ser på eksisterende løsninger af design og konstruktion af højhuse

Vores nye White Paper ser på eksisterende løsninger af design og konstruktion af højhuse.

I en stadig mere folkerig og urbaniseret verden er det fornuftigt at bygge opad i områder, hvor pladsen er knap.

I kraft af at have været involveret i design og konstruktion af højhuse - bygninger på 14 eller flere etager (50 meter) - igennem de sidste 50 år, er Peikko erfaren i at gøre byggeprocessen hurtig, effektiv og sikker.

Vores nye White Paper undersøger fysik og dynamik i høje bygninger og beskriver vigtige påvirkninger i forhold til design, såsom vind og seismiske horisontale belastninger.
Der diskuteres metoder til at reducere vindinduceret horisontal udbøjning og bevægelse samt ubehagelig bevægelsesopfattelse for folk på de øvre etager. Disse inkluderer dæmpere, som er særligt vigtige i beboelsesejendomme.

Den dækker også den historiske udvikling i måder at konstruere høje bygninger, som er stærkere og mere stabile. Der omtales brug stive rammekonstruktioner, flytning af de stabiliserende elementer mod bygningens kerne, udførsel af bygningens facade som et system af skråstivere samt opdeling af bygningen i flere stabiliserende kerner.

I det globale kapløb om bygningshøjde og for at overvinde manglerne ved et enkelt konstruktionssystem konkluderer dette White Paper, at det ofte er en god idé at integrere fordelene i forskellige systemer for at opnå den ønskede styrke og stabilitet. Stive rammer er økonomiske for bygninger på op til 25-30 etager, hvorefter deres horisontale deformation (udbøjning og bevægelse) bliver svær at kontrollere. Men hvis en stiv ramme kombineres med et stabiliserende vægsystem, giver den stivere konstruktion bygningen mulighed for at bygge op til 60-70 etager. For at bygge højere end dette kræves en mere kompleks konstruktion.

 

Globale eksempler
Resten af dette White Paper ser på, hvordan Peikko har været en del af højhusprojekter rundt om i verden.

For at demonstrere vigtigheden af effektive bundplader og fundamenter fremhæves Peikkos dobbelthovedede forskydningssystem i Monde Condominiums, Toronto. Gennemloknings- og forskydningsskinner blev brugt i den fem-etagers underjordiske parkeringskælder, hvilket gjorde det lettere at bygge og tillod tyndere vægge og mere plads til parkering.

Der gives flere eksempler på, hvordan slanke dæk maksimerer antallet af etager i forhold til bygningshøjde: 300 Main og Glasshouse-projekterne i Winnipeg, Canada, der brugte Peikko DELTABEAM®; og ÖBB, østrigske føderale jernbaner, hovedkvarter i Wien og Lighthouse i Århus, Danmark, der brugte slanke insitu-dæk kombineret med Peikko PSB® Gennemlokningsarmering.

DELTABEAM® Kompositbjælker reducerer højden af etageadskillelsen, så den akkumulerede højde over mange etager kan skabe en ekstra etage, hvilket øger investeringsafkastet.
De er præfabrikerede og hurtige at montere, de reducerer bygningens vægt og dermed fundamentomkostningerne og kræver ikke tre lag maling. Derudover har de en god brandklassificering og gør føring af installationer nemmere.

ÖBB HQ har relativt slanke armerede insitudæk muliggjort af Peikkos PSB® Gennemlokningsarmering og CUBO Column Caps.

På Lighthouse, der forventes færdig i 2022, udføres der efterspændte 200mm insitudæk med PSB® Gennemlokningsarmering.

Der gives flere eksempler på muliggørelse af hurtigere klatreforskalling til stabiliserende kerner: TaunusTurm i Frankfurt, Tyskland; Nordbro i København, Danmark; Roche Turm Bau 2 i Basel, Schweiz; og Jewel Towers på The Gold Coast, Australien.
TaunusTurm brugte en tids- og pladseffektiv kombination af en glideforskallet kernekonstruktion, præfabrikerede betonsøjler, bjælker og dæk, Peikkos PCs® Konsoller og PC® Bjælkesko.


I de tre juveltårne blev ADJUSTA Joint Armering installeret i dæk-til-kerne-forbindelserne via forskalling, hvilket muliggør kontinuitet i armeringen mellem betonelementerne. 

 


I White Paperet gives der eksempler på, hvordan Peikko gør det nemt at forbinde bygningskomponenter: Omniturm i Frankfurt og Copenhagen Towers i Danmark.
Til Omniturm blev Peikkos HPKM® Søjlesko og COPRA® Gevindmuffeankre anvendt for at undgå vridningsmomenter mellem primær- og sekundærbjælkerne. For at minimere krantiden ved opførelse af Copenhagen Towers blev Peikkos HPKM® boltede samlinger brugt i 140 søjler.

Peikko beviser også designfleksibilitet, eksemplificeret ved ICON i Växjö, Sverige. Denne bygning bruger en afstivet DELTABEAM® rammekonstruktion og en stål-beton kompositkonstruktion, hvis slanke dæk og søjler skaber mere plads.

Andre Peikko-løsninger til høje bygninger inkluderer skræddersyede stålkomponenter til et igangværende tårnkompleks i Wien, Østrig.

Læs Peikko’s White Paper: Tall Building Solutions

Vil du vide mere, kan du se eller gense en optagelse af vores webinar:Tall Building solutions – How to build and operate your next Tall Building more efficiently?

 

Share