Lighthouse

March, 28, 2022

Det imponerende nye højhus Lighthouse er i øjeblikket under opførelse i Aarhus. Lighthouse på 142 meter bliver Danmarks højeste boligbyggeri.

Lighthouse bygges på grunden af en tidligere containerterminal, som nu ombygges til et attraktivt nyt boligområde. Med mere end 380 lejligheder vil tårnet byde på en fantastisk havudsigt sammen med et livligt og imødekommende bymiljø.

 

An impressive new high-rise building called Lighthouse.

 

Usædvanlig dybt fundament

"Lighthouse ligger på spidsen af Aarhus Ø, hvor lerjorden har givet nogle udfordringer, med dårlige bæreevner, som gjorde konstruktionen af fundamenterne vanskelig," siger Jesper Scharff Lanng, byggeleder i Per Aarsleff. "Vi blev valgt som hovedentreprenør på grund af vores særlige ekspertise inden for pælefundering, og også fordi vi kunne levere hele projektet som en totalentreprise."

Per Aarsleff A/S står for stort set alt på pladsen - bygge-, anlægs- og betonarbejde, herunder funderings- og jordarbejde. "Vores egne interne specialister brugte deres ekspertise og erfaring i samarbejde med den rådgivende ingeniør, til at designe fundamentløsningen, som indebar udførelse af 28 borede pæle til en dybde på 70 meter og 2000 millimeter i diameter," forklarer Lanng.

 

PSB® muliggør en lettere konstruktion

"Da vi skulle udvælge de nødvendige dele til konstruktionen af de 44 etager, var Peikko det første valg, både på grund af den verificerede ydeevne af deres løsninger og deres logistik- og serviceekspertise", siger Lanng. “Den rådgivende ingeniør på projektet er fra Rambøll, og han lavede beregningerne ved hjælp af Peikko-produkter. Han bruger Peikko Designer®-softwaren, fordi den indeholder produkternes nøjagtige ydelsesegenskaber. En vigtig faktor var også, at al produktdata er tilgængelig på dansk, komplet med alle produktbeskrivelser og egenskaber.”

"Vi brugte Peikko PSB® Gennemlokningsarmering i dækkene på alle 44 etager," siger Lanng. Løsningen med PSB® Gennemlokningsarmering, muliggør slankere og lettere dæk. Derved optimeres den samlede lodrette belastning af tårnet, hvilket er fordelagtigt i forhold til fundamentet (pælenes størrelse, mængde og dybde) og desuden i forhold til det samlede etageantal. "Peikkos PSB® system viste sig at være hurtigt og nemt at montere, selv hvor der var ret tæt armeret, hvilket var medvirkende til, at vi kunne bygge én etage om ugen." Fortsætter Lanng.

 

PSB<sup>®</sup> Punching Reinforcement solution makes slimmer and lighter floor slabs possible.

 

God håndtering af logistik var vigtig pga. sparsom plads

“Peikkos håndtering af deres leverancer og logistik gik rigtig godt og præcist som aftalt”, tilføjer Lanng. “Eftersom byggepladsen ligger på en halvø, var logistikken ret vanskelig, og der var ikke nok plads til at levere eller opbevare alt på én gang. Derfor skulle leverancerne opdeles i tre faser. På trods af disse udfordringer var arbejdet med Peikko en ganske positiv oplevelse for os. De leverede altid til tiden, hvilket var en medvirkende faktor til, at vi kunne montere en etage om ugen i 30 uger i træk.”

”Peikko gav os et solidt produkt og en meget positiv serviceoplevelse", afslutter Lanng.

Se flere billeder fra projektet i referencen.

Projekt fakta:

  • Størrelse: 63,000 m2
  • Højde: 142 m
  • Etager: 44
  • Kunde: Lighthouse United
  • Arkitekt: 3XN
  • Entreprenør: Per Aarsleff A/S
  • Bygningsingeniør og MEP-ingeniør: Ramboll
  • Færdiggørelsesår: medio 2022

Tak til Jesper Scharff Lanng, byggeleder hos Per Aarsleff A/S, for sit bidrag til denne historie.

Se flere billeder i referencen.

Niels Duvander (På orlov)

Salgsingeniør

Indstøbningsdele

Peikko Danmark ApS

Share
Comments Write a comment
Fill out this field
Invalid email address
Fill out this field
Post
No comments yet