August, 14, 2020

Boltede samlinger til præfabrikerede betonelementer muliggør cirkularitet uden at gå på kompromis med ydeevnen

For at vurdere ydeevnen for en boltet samling imellem præfabrikerede betonelementer, som både er demonterbare og lastoverførende, udførte Peikko en række tests omkring: Adskillelsesevnen og Bæreevnen.

I begge testserier blev identiske præfabrikerede søjler med boltede samlinger anvendt. Fundamentet var udstyret med to forskellige typer af Peikkos ankerbolte: enten HPM® Ankerbolte eller COPRA® Gevindmuffeankre med løse gevindstænger.

Test af adskillelsesevnen fandt sted i slutningen af ​​2019 hos Peikko i Finland. Adskillelse og genmontering af samlingerne viste i praksis, at boltede samlinger ikke kun giver en let og hurtig montage, men også en nem og hurtig adskillelse af præfabrikerede betonsøjler. Især COPRA® Gevindmuffeankre viste et enestående potentiale for genbrug af både søjlen og fundamentet.

Bæreevneforsøg fandt sted i januar 2020 på Eurofins testlaboratorium i Helsinki. Udførelsen af ​​søjlesamlingerne blev evalueret ved at måle forskydningen af ​​søjlen under stigende forskydningsbelastning. Begge samlinger viste en duktil og robust opførsel og nåede en høj belastning med store deformationer.

Testresultaterne viste, at det er muligt at adskille boltede samlinger mellem præfabrikerede betonsøjler, uden at gå på kompromis med bæreevnen.

Disse test er et af Peikkos mange tiltag mod en fremtid med mere cirkularitet og flere bæredygtige løsninger indenfor betonelementbyggeri. Selvom resultaterne er lovende, og boltede samlinger ser ud til at være en nøgle til genbrug af præfabrikerede beton/elementer, skal et cirkulært design altid vurderes fra sag til sag og ske i tæt samarbejde med arkitekten, den rådgivende ingeniør, elementleverandøren og Peikko.

White Paper: Bolted connections for precast structures – enabling circularity without compromising performance

Video: Circular/Reusable Precast Columns. Made during the dismount ability tests in Peikko’s factory area.

Jaakko Yrjölä

Senior Structural Engineer

Peikko Group Corporation

Comments Write a comment
Fill out this field
Invalid email address
Fill out this field
Post
No comments yet

Henrik Harder

Henrik Harder

Salgschef

Indstøbningsdele

Mob. +45 2093 4726
[email protected]

Niels Duvander

Niels Duvander

Salgsingeniør

Indstøbningsdele

Mob. +45 3160 3902
[email protected]

Jonas Høg

Jonas Høg

Direktør

Bygningsingeniør

Mob. +45 5120 5658
[email protected]