Sådan sikrer Peikko ankerboltens ydeevne

August, 6, 2020

Ankerbolte overfører snitkræfter fra stål- eller præfabrikerede betonsøjler til betonfundamenter eller en anden søjle. Ved brug af ankerbolte i høj kvalitet forbedres robustheden i konstruktionen.  

I Europa dimensioneres bygningsdele normalt ved brug af Eurocodes. Selvom disse normer redegør for detaljerede verificeringsmetoder indenfor mange bygningskomponenter i en bygning, har de ikke et eksplicit krav til ydeevne for ankerbolte. De nuværende Eurocodes, EN 1993-1-8 eller EN 1992-4, definerer ankerbolten i generelle vendinger som en stang med gevind og en forankringsdel (enten en gevindstang eller en stang udstyret med mekanisk forankring).

Ankerbolt defineret i EN 1993-1-8 til venstre sammenlignet med Peikko HPM® ankerbolte.

Selvom sådan en definition generelt er ganske fin, vil brugere af normen stå over for følgende udfordringer, når de henviser til den i projektmaterialet:

  • Hvad skal stangens råmateriale være, for at der kan laves et robust gevind?
  • Hvordan påvirker forskellige produktionsmetoder gevindets ydeevne og robusthed?
  • Hvordan påvirker gevindet stangmaterialets mekaniske egenskaber?
  • Hvordan sikres det, at de mekaniske forankringsdele har tilstrækkelig forankringskapacitet og er ordentligt fastgjort til ankerbolten?

Disse spørgsmål besvares automatisk, når du bruger HPM® Ankerbolte fremstillet af Peikko, hvis væsentligste egenskaber er udspecificeret af i den Europæiske Tekniske Vurdering - ETA 02/0006. Med henblik på ETA er ankerboltenes mekaniske egenskaber bestemt igennem test og valideret af det uafhængige prøvningsinstitut, Deutsches Institut für Bautechnik, DIBt. En ensartet ydeevne sikres ved grundig kontrol af de anvendte råvarer, kontinuerlig kvalitetskontrol og ved tredjepartsinspektioner. Det betyder i praksis, at hver fremstillet bolt har minimum de samme egenskaber som deklareret i ETAen. 

Mens mange kan levere en gevindstang, garanterer Peikko at det endelige produkt er pålideligt, effektivt og med en god ydeevne.

Vi har netop lavet en ny brochure om boltede samlinger, hvor du kan læse om ankerbolte og vores andre løsninger indenfor boltede samlinger.

Ján Bujňák

Peikko Group Corporation

Share
See all articles