Innovation og runde stålplader

January, 26, 2021

Hvordan har Peikko reduceret spild af stål med en million kilo?

Der er sket enorme fremskridt inden for teknologien i de seneste årtier. Vi hilser udviklingen velkommen, og der er behov for den: Der har i menneskets historie aldrig været så meget velstand som nu. Men som alle ved, er der også en bagside ved dette – miljøbelastningen. Selvom vi er opmærksomme på det, har vi glemt den miljømæssige indvirkning, og udviklingen finder sted alt for hurtigt: Vi kan både se og mærke forureningen i alle store byer verden over.

Det er vigtigt, at vi er opmærksomme på, at ambitiøse mål og projekter for miljøet ikke er de eneste midler til at gøre en forskel. Det er muligt at reducere emissioner og den negative indvirkning på miljøet i de daglige aktiviteter – også uden at gå på kompromis med kvalitet, effektivitet eller økonomi. Miljøinnovationer har potentiale til at skabe små ændringer, der har en stor effekt. Det er præcis det, Peikko har gjort. Peikko har reduceret spild af stål med en million kilo – hvert år. En million kilo stål producerer omkring 1,83 million kilo CO2. Denne mængde CO2 svarer til at køre i en gennemsnitlig bil i otte år uden at stoppe én eneste gang eller til de energibehov en gennemsnitlig husstand har i 141 år.

Slut med spild

Lad os se nærmere på oplysningerne bag. Peikkos DELTABEAM®  danner kompositvirkning mellem stålbjælke og udstøbningsbeton og er derigennem en let, kompakt og omkostningseffektiv løsning, der muliggør lange spænd. Kropshullerne i siderne på DELTABEAM® genererer denne kompositeffekt, hvor de bedste egenskaber i begge materialer udnyttes. De plader, der er til overs fra udstandsning af kropshuller, gav til gengæld anledning til en betydelig mængde spild, eftersom Peikko ikke havde brug for runde stålplader. Efterhånden som DELTABEAM® blev mere og mere populær, steg mængden af spild fra kropshullerne, og der var i høj grad brug for nytænkning.

Simo Peltonen, Product Development Manager, DELTABEAM®, husker, at en lille mængde stålplader – i de tidlige dage med DELTABEAM® – blev brugt til at fremstille gule vægure, der i dag bliver betragtet som en klassiker og brugt som firmagaver.

"Størstedelen af pladerne fra kropshullerne blev dog skrottet. Spild er aldrig godt, og hos Peikko besluttede vi os derfor for, at tiden var inde til at komme med ideer til forbedring.

Kari Tuominen, der arbejdede som Product Development Director på daværende tidspunkt, fik ideen til at bruge de runde plader, der var til overs fra DELTABEAM®-kropshullerne, som afstivningskiler i dilatationsfuger.

"Formen og den gode lastoverførselskapacitet i pladerne var perfekt til brug i dilatationsfuger: De muliggør horisontal bevægelse og forhindrer vertikal forskydning. Brug af kropshullerne reducerer mængden af spild og er bedre for miljøet samt for Peikko," forklarer Kari Tuominen.

Fra skrottet stål til innovation

Peikkos dilatationsfuger er fremstillet for at muliggøre horisontal bevægelse og forhindre betongulve i at sprække. Armering er velegnet til alle insitu-metoder, der bruges i fundamenter og pælebårne betongulve.

Ud over at reducere spild er brugen af kropshullerne i dilatationsfuger også en god løsning set fra et teknologisk perspektiv. Simo Peltonen fortæller, at den runde form er særligt velegnet, fordi den muliggør horisontal bevægelse i begge retninger. Ifølge Peltonen har efterspørgslen efter plader fra kropshullerne været markant. "Hvis jeg husker rigtigt, var der på et tidspunkt ligefrem en mangel på runde plader. Der blev ikke produceret nok på DELTABEAM®-fabrikken i Lahti."

Uden opfindsom nytænkning ville næsten en million kilo stål fra den europæiske DELTABEAM®-produktion stadig blive skrottet årligt. Eftersom bygninger står for omkring 40 % af det globale energiforbrug og 30-40 procent af alt spild, har vi brug for flere innovationer som denne. En fremtid, hvor man ikke behøver at bekymre sig om miljøproblemer, ville være en af de største gaver, vi kunne give videre til de næste generationer.

Olga Laine

Olga Laine

Projekti-insinööri

Peikko Group Corporation

Share
See all articles