Hinkley Point C er en af de største byggepladser i Europa

Hos Hinkley Point C (HPC) i Somerset i England bygger EDF to nye atomreaktorer af EPR-typen. Teknologien til atomkraftværket leveres af den franske virksomhed EDF. BYLOR Joint Venture leverer det primære anlægsarbejde til projektet. HPC er et af de største og mest komplekse projekter i Europa. Det vil tage 10 år at færdiggøre projektet, som blev påbegyndt i 2016. Omkring 6.000 folk arbejder på byggepladsen i øjeblikket.

HPC er det første atomkraftværk, der bygges på de britiske øer i mere end 20 år. HPC ligger i nærheden af atomkraftværkerne A og B, der blev åbnet i henholdsvis 1964 og 1976. Atomkraftværket får to tredjegenerations trykvandsreaktorer med en samlet kapacitet på 3.200 MW. Det er nok til at genere lavemissionselektricitet til omkring seks millioner britiske husstande i 2026. HPC-kraftværket består af to enheder på størrelse med OL3-kraftværket i Finland. HPC vil reducere kultstofemissionen med ni millioner ton årligt eller med næsten 600 millioner ton i sin 60-år lange levetid.

 

Et omhyggeligt planlagt byggeprojekt

Forberedelserne til byggeprojektet begyndte med investeringer i lokalsamfundet og anlæggelsen af veje i 2012. Herefter igangsatte man omfattende tiltag til beskyttelse af miljøet og dyrelivet samt planlagde infrastrukturen. Man har blandt andet opført en betonfabrik, lagerområder, underjordiske tunneller, reservoirer, tanke og dokker på byggepladsen. Herudover har man også opført boliger til de ansatte og etableret interne transportforbindelser.

"Første gang jeg ankom til byggepladsen, blev jeg meget overrasket over byggepladsens faktiske størrelse," husker Gatis Počs, Project Manager hos Peikko. HPC-byggepladsen er som en helt lille by, hvor medarbejderne transporteres fra ét sted til et andet med byggepladsens egne busser. Og rækken af kraner kan ses på flere kilometers afstand – det er virkelig enormt!

Der er mere end 50 kraner i brug på byggepladsen, herunder den største kran i verden, SGC-250, som blandet andet bruges til at løfte atomreaktoren.

 

Sikkerhed først

Sikkerhed er det vigtigste anliggende i forbindelse med byggeriet af et atomkraftværk. Man har derfor truffet foranstaltninger for at tage højde for alle mulige former for uheld som f.eks. lækager, brande, eksplosioner, eller at reaktorkernen smelter. Herudover tager man også højde for udefrakommende risici som f.eks. oversvømmelser eller flyulykker. Det er udfordrende at tage alle disse problemstillinger med i overvejelserne i forbindelse med planlægningen og konstruktionen, fordi bygningen skal opfylde de allerstrengeste krav.

Konstruktionen af et atomkraftværk består hovedsageligt af ekstremt massive betonkonstruktioner der støbes in situ. Hundredvis af ingeniører arbejder med planlægningen og designet, og det er deres opgave at sikre, at alle mulige aspekter bliver taget i betragtning. Samlingerne skal være både sikre og pålidelige. Det betyder, at man ikke går på kompromis, når det kommer til sikkerheden. Alle faser i arbejdet, både på byggepladsen og under produktionen af et produkt, specificeres ned til mindste detalje på forhånd. Implementeringen dokumenteres, og slutresultatet godkendes på baggrund af en vurdering.

I implementeringsfasen støbes tusindvis af kubikmeter beton dagligt, og mange hundrede tons armering og stål installeres. Tidsplanerne på byggepladsen er meget stramme, men der gås aldrig på kompromis med atomsikkerheden. Dokumentation af selv den mindste detalje og fuld sporbarhed af produkterne er forbundet med atomsikkerhed. Information om alle de produkter, der bruges i konstruktionen, skal være pålidelig og tilgængelig gennem hele bygningens 60-års levetid.

"Betonkonstruktionerne er blevet tæt armeret, og de har en masse forskellige komponenter, der er støbt in-situ", fortæller Gatis Počs. Produktions- og installationstolerancerne for produkterne er meget strikse. Peikko leverer alle svejseplader til betonstøbning, rammer til udsparinger i konstruktionen samt højstyrkebolte til dette projekt.

Počs ved, at i forbindelse med leverancerne er produktdokumentationen en lige så vigtig del som produktkvaliteten. Succes i atomkraftindustrien kræver kompetent ekspertise, etablerede driftsaktiviteter samt en organisation i høj kvalitet.

"Jeg er stolt af at have fået muligheden for at stå i spidsen for Peikkos team og være involveret i dette vigtige projekt, der har til formål at skabe grøn energi".

 

PRODUKTION I FINLAND OG TYSKLAND

Raimo Lehtinen, Business Director, udtaler, at Peikko har leveret produkter til atomkraftprojekter i omkring 15 år.

"Vores første store reference inden for atomkraft var OL3-projektet i Finland. Det er det største individuelle projekt i Peikkos historie indtil videre."

Det er Lehtinens erfaring, at referencer er meget vigtige i atomkraftindustrien. Erfarne og pålidelige leverandører til projekterne er eftertragtede. I forbindelse med disse projekter er man nødt til at have en langsigtet tilgang til salgsaktiviteterne. Peikko har været involveret i forberedelserne af HPC-projektet siden 2008. Det tog næsten 10 år, før de første produkter blev leveret på byggepladsen. Nu er produktionen i fuld gang på Peikkos fabrikker i både Finland og Tyskland.

Lehtinen afslører, at Peikko også er aktivt involveret i andre atomkraftprojekter.

"På baggrund af vores erfaring, der strækker sig over et halvt århundrede, kan vi levere produkter og løsninger til fremtidige projekter i forbindelse med verdens førende atomkraftoperatører. Formålet er ikke kun at producere produkter i høj kvalitet, men også at levere den specialiserede viden, som projektet kræver", understreger han.

 

Projektfakta

  • Byggeriet blev påbegyndt i 2016
  • Forventet driftsklar 2026
  • Elproduktionskapacitet
  • 200 MW
  • Overslag af omkostninger
  • GBP 22,5 milliarder