Hvilke bærende konstruktioner er de mest bæredygtige? Er ét materiale bedre end et andet? Hvilken betydning har slanke etageadskillelser for bygningers LCA-beregning?

By Peikko's blog team

November, 21, 2023

Det var disse spørgsmål, som vi hos Peikko ønskede at undersøge i samarbejde med Rambølls bæredygtighedseksperter.

Eftersom de bærende konstruktioner udgør næsten 30% af den samlede CO2-udledning i en bygning, og etageadskillelsen udgør næsten 50%, antog vi, at det var i dem svaret lå. Derudover påvirker rammekonstruktionen bygningens samlede miljøaftryk ved at skabe et fleksibel rum med begrænsede driftsomkostninger (CO2-udledning) i bygningens samlede levetid. 

Vi besluttede at simulere en typisk kontorbygning på ti etager med fem forskellige kombinationer af bærende konstruktioner for at finde ud af, hvordan de rangerer, når det kommer til indlejret CO2-udledning og driftsrelateret CO2-udledning. 

De fem kombinationer var: 

  • Bærende betonelementer
  • DELTABEAM® Kompositbjælker 
  • Bærende trækonstruktioner 
  • DELTABEAM® Kompositbjælke i en hybridkonstruktion  
  • Stål-hatprofiler.  

 

Studiet omfattede både konstruktionsmæssige- og  driftsmæssige beregninger med det formål at tage alle aspekter i betragtning, herunder bygningens volumen og energiforbrug. Konklusionen er, at der kan opnås besparelser både i indlejret CO2-udledning og driftsrelateret CO2-udledning ved at bruge en optimeret bygningshøjde. 

Når man tager alle faktorer i betragtning, står det klart, at beregningen af miljøaftrykket baseret på bygningens volumen i kubikmeter (m³) giver forskellige resultater i forhold til blot at undersøge det samlede gulvareal i kvadratmeter (m²). Studiet viste, at en slank dækkonstruktion ikke kun reducerede CO2-udledningen forbundet med bygningsvolumen (m³), men også at potentielle besparelser kan opnås i driftsmæssigt energiforbrug, især opvarmning. 

Så for at opsummere, hvis du ønsker bærende konstruktioner med en lav CO2-udleding, og dit mål er at optimere bygningens miljøaftryk i hele dens levetid inklusiv den driftsrelaterede CO2-udledning, bør du overveje denne tjekliste! 

  • Brug EPD, miljøvare deklarerede produkter, med lav global opvarmningspotentiale (GWP-værdi) 
  • Reducer mængden af materialer baseret på optimeret design - undgå overdesign og spild
  • Design i forhold til kubisk effektivitet
  • Forlæng bygningens levetid med fleksibel indretning og lange spændvidder. 

 

Det handler om at skabe mere bæredygtige rum! 

Hvis du er interesseret i at vide mere, kan du downloade vores White paper nedenfor:

"SUSTAINABLE FRAME - OPTIMIZING BUILDING LIFE CYCLE CARBON FOOTPRINT AND OPERATIONAL EMISSIONS

Share
See all articles