Nyt white paper: Studie af forskydningsoverførsel i Peikkos boltede samlinger - En omfattende analyse

February, 19, 2024

Dette white paper kommer med ny information omkring overførsel af forskydningskræfter i boltede samlinger til præfabrikerede betonelementer. Emnet mangler en fælles forståelse blandt fagfolk og håndteres i dag uden en harmoniseret designmetode. White paperet lægger særlig vægt på effekten af ​​støbte samlinger og bolthuller i overstørrelse i forhold til deformationer i anvendelsesgrænsetilstanden.

Boltede samlinger har mange fordele og er en populær metode til at forbinde præfabrikerede elementer. De har flere forskellige anvendelsesmuligheder, tillader hurtig og nem montage og muliggør design for adskillelse. Ved at maksimere brugen af præfabrikeret teknologi sammen med boltede samlinger, opnås højere præcision og konsistent kvalitet. 

Selvom præfabrikerede betonelementer kan fremstilles med højere præcision end in-situ konstruktioner, skal deres samlinger stadig have tilstrækkelig montagetolerance for at opnå en effektiv montage på byggepladsen. Ved boltede samlinger opnås dette ved hjælp af bolthuller i overstørrelse i bundpladen på henholdsvis søjlesko og vægsko. Derudover etableres en fuge mellem elementerne, der giver mulighed for justering af væg- eller søjleelementer. Fugen skal efterfølgende fyldes med cementbaseret mørtel for at sikre lastoverførslen gennem samlingen i brudgrænsetilstanden. 

Boltede samlinger påvirkes typisk af forskydnings- eller normalkræfter eller en kombination heraf. Generelt kan forskydningskræfterne overføres ved friktion, , hvis samlingen samtidig påvirkes af trykkræfter. Dog er sådanne trykkræfter ikke altid tilstede, og forskydningskræfterne skal derfor overføres på en anden vis.  

Når betonelementer og deres samlinger belastes, skal de have tilstrækkelig ydeevne både i anvendelsesgrænsetilstanden (SLS) og brudgrænsetilstanden (ULS). Når det handler om forskydningsoverførsel i anvendelsesgrænsetilstanden, må æstetik og holdbarhed af konstruktioner og deres samlinger ikke kompromitteres af overdrevne deformationer eller flytninger. I boltede samlinger til præfabrikerede konstruktioner ville dette betyde revner i fugemørtel, plastisk deformation af ankerbolte eller flytning på grund af bolthuller i overstørrelse. 

De nuværende designmetoder bør revurderes i forhold til deres egnethed til at vurdere den maksimale forskydningskræft i anvendelsesgrænsetilstanden. Det kan gøres ved at sammenligne tests og forsøg med teoretiske beregninger. 

Læs vores white paper her - Shear transfer in Peikko bolted connections

Jaakko Yrjölä

Senior Structural Engineer

Peikko Group Corporation

Share
See all articles