Nyt White Paper: Miljøvaredeklarationer (EPD'er) beskrevet i et enkelt sprog - en guide til miljøvenlige byggevalg

March, 21, 2024

Dette White Paper giver indsigt i de praktiske processer i forbindelse med livscyklusanalyse (LCA) af et byggeprodukt. DELTABEAM® Kompositbjælker bruges som eksempel for at introducere alle de nødvendige trin, der skal til for at udarbejde en informativ og transparent miljøvaredeklaration (EPD). Eksemplet bruges også til at fremhæve effekten af de forskellige faser i LCA og til at afdække metoderne til dataindsamling.

Miljøvaredeklarationer er afgørende for livscyklusvurderingen af bygninger. De kan bruges til at identificere måder at strømline fremstillingsprocesser på for derved, at reducere indlejret kulstof. EPD'er gør det også muligt at sammenligne den miljømæssige ydeevne for lignende produkter og bør sikre, at de vurderes ens.

I dag er en EPD et konkurrenceparameter på linje med prisen. Den opretholder en konkurrence mellem produktproducenter og fører til en reel intention om at reducere deres emissioner.

Kravene til EPD'er er beskrevet i de internationale standarder (ISO 14025). De skal som minimum være objektive, give sammenlignelige oplysninger inden for samme produktgruppe og altid være tredjepartsverificerede med hensyn til livscyklusanalyse, livscyklusopgørelse og de oplysninger, de indeholder.

Peikko udarbejdede sit første EPD-dokument for mere end 10 år siden. På det tidspunkt begyndte de miljøbevidste kunder at kræve et dokument med alle relevante oplysninger. Men det er ikke længere nok kun at have en EPD. Indholdet og tallene i dokumentet afgør, hvilke produkter der bliver valgt til et givent projekt. Bygherrerne sammenligner hovedsageligt værdier for Global Warming Potential (GWP) fra forskellige producenter, og netop denne faktor forklares grundigt i dokumentet.

Læs vores white paper - EPDs in plain language

Jaakko Yrjölä

Senior Structural Engineer

Peikko Group Corporation

Share