Optimering af byggeprocessen med DELTABEAM® Frame

By Mathias Bille, Produktionsleder NCC

March, 26, 2021

DFDS´ nye hovedkontor på Marmormolen i København er et ikonisk kontorbyggeri på 8 etager, der består af ca. 11.800m² erhverv samt 1000 m² kælder.

Da NCC stod overfor at skulle planlægge opførelsen af DFDS´ nye ikoniske kontordomicil på Marmormolen i Københavns Nordhavn, havde de et ønske om at optimere byggeprocessen mest muligt for derved at reducere tidsforbruget.

De var klar over, at mulighederne for optimering ved den traditionelle løsning med en-etages betonsøjler og bjælker var begrænsede.

NCC tog derfor kontakt til Peikko, for at høre om mulighederne for at anvende DELTABEAM® Frame på det pågældende byggeri. Konstruktionen bestod af et søjle-bjælkesysten og nogle enkelte stabiliserende betonkerner og var derfor oplagt som en DELTABEAM® Frame løsning.

Under snakken kom det frem at NCC havde følgende ønsker til udbyttet af Frameløsningen, som Peikko kunne levere:

  • Reduceret byggetid
  • Mindre koordination mellem leverandører
  • Nemmere KS på byggepladsen
  • Tæt samarbejde mellem NCCs konstruktionsafdeling og Peikkos projekteringsafdeling
  • At høste fordelene ved 3D-modellering og derved minimere fejl
  • Udnytte muligheden for kurvet forskalling påsvejst DELTABEAM®
  • Fleksibilitet

Vi blev enige om en løsning med 2- og 3-etagers kontinuerte søjler og DELTABEAM®s på konsoller, da dette ville give kortest muligt montagetid og mest mulig fleksibilitet i planlægningen.

 

I det følgende udtaler Produktionslederen Mathias Bille fra NCC sig om sine erfaringer med DELTABEAM® Frame:

"Systemet virkede simpelt og var lige til at gå til fra start til slut i produktionen. Grundet de 2- og 3-etagers høje kompositsøjler gav framesystemet os en klar fordel, allerede i montageplanlægningen, da systemet medførte en stor fleksibilitet i forhold udnyttelse af krantid og mandskab.

Systemet er let og hurtigt at samle. Udstøbningsmulighed fra bunden af søjlerne gør det nemt og med sliske system hurtigt og sikkert at udstøbe søjlerne.

Montagemæssigt var systemet ret hurtigt at benytte. Vores montagesjak kom hurtigt ind i måden systemet skulle samles på og gjorde det derfor rigtig godt på projektet.

Vi monterede 3-etagers høje søjler med ca. 30 min. mellemrum, uden aflæsning fra bil. Denne tid blev væsentlig nedsat op igennem etagerne. Da systemet har specielle konsoller på søjlerne, gør det montage arbejdet på bjælker væsentlig nemmere og hurtigere. Der blev indregnet omkring 10-15 min. pr. bjælke, dette gik dog væsentlig hurtigere på pladsen.

Der var bekymringer fra starten af projektet i forhold til udstøbning af søjlerne, da denne metode var ny for produktionsholdet. Dog til lettelse var dette en nem og ligetil opgave.

Der blev dog erfaret, at det er vigtigt ved benyttelse af sliske system, at der også skal være mulighed for lukning af selve pumpeslangen. Dette for at det minimale tryk der er tilbage i slangen, ikke skyder beton ud ved flytning fra søjle til søjle.

Søjler på omkring de 11 meter i højden i ca. Ø300 blev støbt på omkring 5-10 min. Sliske systemet lukkede fint til så ingen unødig spild opstod. Vi benyttede os af walkies til at kontakte pumpeføreren med i forhold til at fylde søjlerne korrekt. Da det ellers kan være svært at vide, hvornår søjlen er fuld".

 

Under projekteringen af DELTABEAM®s og kompositsøjler foregik elementgennemsyn udelukkende i 3D-modellen ved udveksling af IFC-filer. Dette gjorde, at vi hele tiden var sikre på, at modellen af søjler og bjælker stemte overens med konstruktionsmodellen. Mængden af fejlbehæftede elementer var derfor meget lille, omfanget af Peikkos leverance taget i betragtning, og gav ikke anledning til forsinkelser

Alt i alt viste DELTABEAM® Frame-løsningen sig at være det helt rigtige valg til DFDS-byggeriet. Framesystemets montagemæssige fordele og det tætte samarbejde mellem NCCs konstruktionsafdeling og Peikkos projekteringsafdeling gav en vellykket og hurtig råhusmontage.

Du kan se billeder fra DFDS-projektet og læse mere om vores løsninger i denne brochure: DELTABEAM® Kompositbjælker, - søjler og samlingsdetaljer

Kasper Nielsen

Teknisk chef, Bygningsingeniør

DELTABEAM®

Peikko Danmark ApS

Share