Helsinki School of Natural Sciences, Kumpula – åbne rum og mindre CO2-udledning med hybridløsninger

By Peikko's blog team

January, 30, 2023

I 2021 blev byggeriet af det nye gymnasium Helsinki School of Natural Sciences i Kumpula Campus i Finland påbegyndt. Skolen åbner dørene for de første elever i efteråret 2023 og vil være et sikkert, sundt og fleksibelt læringsmiljø, der er bygget med en miljøvenlig hybridkonstruktion i træ, stål og beton.

Den nye 5-etagers bygning på Kumpula Campus har et bruttoareal på cirka 5.400 kvadratmeter. Skolen er ejet af Helsinki University Properties Ltd. og vil opfylde behovene for 900 studerende på universitetets campus. SRV er hovedentreprenør på projektet, der udføres som en kontrakt med fælles projektledelse. I udviklingsfasen arbejdede parterne sammen om at finde de implementeringsløsninger, der ville passe bedst til målsætningerne for projektet.

Placeringen af den nye bygning på universitetets Kumpula Campus vil gøre det muligt at udnytte de nye lokaler samt universitetets eksisterende lokaler til flere forskellige formål. Opførelsen af fleksible rum giver mulighed for både at studere naturvidenskab og at skabe en større fællesskabsfølelse på campus. Brugerne har været involveret i projektet fra begyndelsen for at skabe et fundament for innovation og opnå de bedst mulige resultater.

Arkitektfirmaet Arkkitehdit AFKS har slået stregerne til skolen og ingeniørfirmaet Quattroservices Oy  har ansvaret for det byggetekniske design. Montagefirmaet Puurakentajat Oy har haft ansvaret for at rejse bygningens rammekonstruktion i træ sammen med CLT-dæk fra Stora Enso, limtræsbjælker fra Versowood og Peikkos DELTABEAM® Kompositbjælker til slanke dækkonstruktioner.

 

Slanke dækkonstruktioner og uovertrufne fordele med DELTABEAM®

DELTABEAM® Kompositbjælken gør det muligt at kombinere certificeret  træ fra bæredygtige skovbrug med to af de stærkeste materialer, nemlig stål og beton. DELTABEAM® er en fantastisk løsning til at skabe en slank dækkonstruktion med trædæk, hvilket som regel ikke er muligt i forbindelse med traditionelle trækonstruktioner til lange spænd. Trækompositløsningen med DELTABEAM® reducerer den samlede tykkelse af dækket med mellem 10-30 procent.

Kompositvirkningen mellem beton og stål (DELTABEAM®) gør det muligt at skabe lange spænd og på den måde åbne rum med et fåtal af søjler. Bjælkerne er integreret i dækkene, hvilket giver arkitektonisk frihed. Glatte lofter giver ekstra rumhøjde og gør det nemmere at foretage tekniske installationer. Herudover er brandsikring allerede integreret i DELTABEAM®, hvilket fjerner behovet for kompleks brandbeskyttende maling på stedet.

En af de mest bemærkelsesværdige egenskaber ved en DELTABEAM® er, hvordan den bidrager til at gøre bygninger mere bæredygtige ved at gøre etageadskillelsen slankere. Slanke dæk kræver mindre klimaskærme til det samme indvendige areal, og omkostningerne til både opvarmning og nedkøling reduceres derfor. Desuden sikrer armeringen i bjælken integreret og skånsom brandsikring, hvilket resulterer i yderligere besparelser og øger sikkerheden i bygningen.

 

En hybrid rammekonstruktion sikrer optimale resultater

Den hybride rammekonstruktion, der kombinerer stål, træ og beton, blev – ud over at være en ideel løsning til åbne fleksible rum – også valgt til Kumpula Campus-projektet af miljømæssige årsager. Den hybride ramme mindsker CO2-udledningen i byggefasen og gennem hele bygningens levetid.

Den hybride rammekonstruktion udnytter de bedste egenskaber fra de forskellige materialer og er en ideel løsning til skoler, kontorbygninger og offentlige byggerier, der kræver fleksible åbne rum. Kumpula Campus-bygningen har ingen lastbærende skillevægge og kun to armerede og stabiliserende trappetårn. Den fleksible hybridkonstruktion gør det muligt at ændre brugen af bygningen i løbet af dens levetid og på den måde forlænge den samlede levetid og gøre den  investering mere omkostningseffektiv. Brugen af træ gør bygningen mere miljøvenlig i hele dens levetid. Puurakentajat har med opførelsen af daginstitutionerne Verkkosaari og Hopealaakso i Helsinki allerede erfaring med lignende konstruktioner.

 

Pilotprojekt til standardiserede samlingsbeslag

Kumpula Campus-projektet fungerer som et pilotprojekt for Peikkos PUUCO® Samlingsbeslag til træ. PUUCO®-produktfamilien er en ny serie standardiserede samlingsbeslag, der gør det muligt at forbinde træ og beton enkelt og sikkert i store og bærende konstruktioner. Pilotprojektet på Kumpula indeholder følgende PUUCO® produkter:

  • RAMCO® Konsoller til limtræssøjler til at forbinde DELTABEAM® Kompositbjælker samt limtræsbjælker

  • BRAMCO®Bjælkesko til at forbinde limtræsbjælker

  • ROOCO®Søjlesko, der er et modulært samlingsbeslag til at holde tværsnittene

  • TICCO® Vægsko, der forbinder CLT-vægge til fundamenter eller nedre etager.

"I begyndelsen af Kumpula-projektet havde Peikko endnu ikke de standardiserede samlingsbeslag, der i dag kendes som PUUCO® Samlingsbeslag. De projektspecifikke samlingsbeslag blev designet i samarbejde med Sweco og testet af Eurofins for at garantere deres sikkerhed og lastbærende egenskaber. Samlingsbeslagene er nu en del af produktfamilien PUUCO®, som vil blive videreudviklet for at sikre en nem installation på limtræsfabrikker også", siger Vuokko Pussinen, projektleder hos Peikko Finland.

"Manglen på standardiserede samlingsbeslag har været en af de største udfordringer i hybridkonstruktioner. Peikkos PUUCO® Samlingsbeslag er et stort skridt i retningen af en mere harmoniseret, hurtig og enkel måde at bygge på. Set fra et konstruktionsmæssigt perspektiv sætter standardiserede samlingsbeslag skub i selve byggeriet og gør designprocessen nemmere", tilføjede Ilkka Honkonen, værkfører hos Puurakentajat.

Hybridkonstruktioner bliver både større og mere populære, og Peikko vil derfor udvikle et økosystem af produkter, der understøtter hinanden, for at opnå et optimalt hybridt resultat. Det var også sådan, at PUUCO®--produktfamilien så dagens lys. Nyudviklinger i branchen fører til en mere bæredygtig og økonomisk måde at bygge på.

 

Sammen mod en grønnere fremtid

God kommunikation og aktivt samarbejde mellem alle parter har været altafgørende igennem hele byggeprocessen. På den måde har man undgået store forsinkelser og sikret, at projektet skrider fremad inden for den stramme tidsplan.

"Siden projektet startede, har Peikko været i aktiv kontakt med Versowood for at sikre, at Peikkos samlingsbeslag stemmer overens med alle de påkrævede detaljer på træelementerne. Det har også været nyttigt i monteringsfasen. Det er vigtigt for vores produktudvikling, at vi forstår arbejdsmetoderne og har nye ideer og forslag med i vores overvejelser – det har også betydet, at projektet er forløbet langt mere problemfrit", forklarede Pussinen.

"Det er vigtigt, at alle parter i et byggeprojekt arbejder sammen mod et fælles mål. Løsningerne betyder mindst lige så meget som materialerne. De stigende miljøkrav vil helt sikkert styrke fodfæstet for hybridkonstruktioner i fremtiden, og byggemetoderne vil udvikle sig i takt hermed. Hybridkonstruktioner er kommet for at blive", siger Honkonen.

Fotos: Aatu Heikkonen / Inspiroiva Creative 

Share
See all articles